onderzoek

Van onszelf weten we hoe we ons voelen. Van onze vrienden, familieleden en klasgenoten meestal ook. Omdat we dagelijks samen komen, samen leven of elkaar vaak zien en afspreken. Maar hoe zit het met al de rest in Vlaanderen? Om dat te weten te komen kan je een grote ondervraging houden (zeg maar enquête), geleid door een team van slimme professoren en knappe koppen die alle antwoorden en cijfertjes netjes kunnen bestuderen, bekijken en nagaan wie allemaal precies 'GeLuKkiG' is en wie niet. Nadien kunnen ze dan proberen te verklaren hoe dat komt. Dit alles noemen we: 'wetenschappelijk onderzoek'!

Wel uit zo een wetenschappelijk onderzoek dat de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen, in 69 lokale scholen deed, waarbij ze in totaal 5.091 leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar bevroegen of ze al dan niet gelukkig zijn, blijkt dat drie op de vier kinderen tussen 9 en 11 zichzelf meer dan 8 punten op 10 geven op de geluksschaal. De rest geeft zichzelf slechts 5 punten of zelfs nog minder op 10, een onvoldoende dus.

De professoren stelden dus vast dat resultaten grotendeels positief waren, of met andere woorden, dat de meeste kinderen tussen 9 en 11 jaar zich gelukkig voelen. En gelukkig maar! 

Als redenen gaven ze hiervoor dat we in een rijk land wonen met een hoge levenskwaliteit die voor kinderen heel veel mogelijkheden biedt. Zo kunnen kinderen in Vlaanderen bijvoorbeeld gebruik maken van de allerbeste scholen, de modernste sportinfrastructiuur, beschikken over de megacoolste jeugdbewegingen, veel muziek- en kunstacademies, de knapste speelpleinen, enz...

Maar toch wil dit ook zeggen dat per klas van twintig leerlingen er nog steeds ongeveer één à twee kinderen ongelukkig zijn. Vaak gaat het dan om gepeste kinderen, maar ook kinderen met faalangst of een grote onzekerheid. Daarnaast gaven leerlingen die langer dan een uur per dag aan huiswerk besteden, ook aan dat ze vaker ongelukkig zijn. Is dat ook bij jou zo?

Verder uit het onderzoek bleek dat van de 5000 ondervraagde 9- tot 11-jarigen procentueel gezien (met andere woorden per 100 leerlingen):

22 procent (bijna) elke dag snoept
17 procent (bijna) elke dag een zoete frisdrank drinkt
66 procent (bijna) elke dag vers fruit eet
5 procent elke dag chips eet
38 procent al alcohol heeft geproefd
30 procent later geen alcohol wil drinken
50 procent nooit gepest wordt
5 procent vaak gepest wordt
48 procent elke dag een computer of tablet gebruikt
15 procent meer dan drie duur per dag een computer of laptop gebruikt
81 procent gaat slapen tussen 20 en 22 uur
90 procent opstaat tussen 6 en 8 uur (meestal rond 7u30)
10,2 uur de gemiddelde geschatte tijd is die ze in bed liggen

Natuurlijk moet als belangrijke opmerking bij dit onderzoek vermeld worden dat het werd gevoerd vóórdat het vervelende Corona beestje ons is beginnen plagen. Want mocht er vandaag eenzelfde enquête gehouden worden bij kinderen tussen 9 en 11 jaar zouden misschien niet 8 op 10 kinderen aangeven dat ze gelukkig zijn, maar misschien slecht 6 op 10!.. Dus de tijd of periode waarin een onderzoek wordt afgenomen speelt ook een belangrijk rol!

Best interessant toch wat je allemaal te weten komt en kan leren uit zo een onderzoek? 

(bron: De Morgen - Ewoud Ceulemans 22/02/2016)

Op onderzoek...

Wel laat ons daarom zelf nu eens op onderzoek gaan en een enquête houden in onze klas. Vul de vraagjes in met een vinkje. Bij elke vraag mag je slechts één antwoord kiezen. Het antwoord namelijk dat het best bij jou past. 

Stuur daarna je antwoorden door met de antwoordknop onderaan. 

Véél succes!

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin