happiness

Om te weten te komen hoe we gelukkig kunnen zijn moeten we natuurlijk eerst op zoek naar de betekenis van 'geluk'

Wat is nu precies 'geluk'?

Je bent naar school geweest. De juf of meester was aardig tegen je en je mocht de hele namiddag knutselen. Je hebt gelachen met je vrienden en vriendinnen. Ze vonden je nieuwe schoenen kei cool en het leukste meisje of de knapste jongen van de klas heeft het net bij je aangevraagd. Het avondeten was supergezellig, jouw lievelingskost! Daarna heb je je favoriete tv-serie gekeken en nu lig je in je eigen, veilige, warme bedje. Mama komt nog even een dikke knuffel geven. Je rolt het warme dekbed om je heen, en net voor je inslaapt, denk je glimlachend: "Wauw, eigenlijk ben ik toch hartstikke gelukkig" ...

Eigenlijk zijn er twee soorten geluk: kort en lang geluk. 

Kort geluk is een echte emotie, je kunt het ook blijheid noemen of een 'kick'. Je voelt het als je blij verrast wordt. Je krijgt bijvoorbeeld voor je verjaardag de allernieuwste tablet! Je voelt het ook als je bijvoorbeeld een ritje maakt in een achtbaan, kampioen wordt met voetballen, een medaille wint met turnen of een tien haalt voor je spreekbeurt. Helaas verdwijnt dat geluk weer en vaak sneller dan je denkt.

Lang geluk daarentegen heeft meer te maken met tevredenheid. Je bent blij met wat je allemaal hebt. Met je fijne vrienden, lieve familie en leuke kamer. En als je daaraan denkt word je even helemaal warm van binnen. Wat een geluk zég!

'Geluk' dat is een fijn gevoel! Een gevoel van betekenis en tevredenheid over je leven in het geheel. Voor veel mensen is gelukkig zijn dan ook zelfs het doel van hun leven! Maar gelukkig zijn wil langs de andere kant niet zeggen dat je altijd super vrolijk hoeft rond te lopen. Het is helemaal niet erg om je af en toe onzeker of verdrietig te voelen. Dat is iedereen wel eens en daarom ben je zeker nog niet ongelukkig!

Alles in het leven verandert en gaat voorbij. De moeilijke momenten maar ook de mooie momenten. Als jij je ooit vervelend voelt of als je ergens geen zin in hebt kun je dit inzicht gebruiken door jezelf te herinneren dat het voorbij gaat. En als het leven heel mooi is dan kun je er extra van genieten door te weten dat het voorbij gaat. 

Denk hier maar eens goed over na :-)

Waar worden kinderen vaak gelukkig of ongelukkig van?

Waar word je gelukkig van? Wanneer je dat aan kinderen vraagt, is het antwoord:

  • Vrienden (veel of een paar goede)
  • Een fijne familie
  • Gezellige klasgenoten
  • Leuke dingen doen: voetballen, dansen, verjaardagsfeest, met vakantie gaan...

En waar word je ongelukkig van?

  • Pesten/niet mee mogen doen
  • Alleen zijn
  • Slechte schoolcijfers
  • Problemen thuis: scheiding, mishandeling, verwaarlozing

Maakt geld gelukkig?

Ja, maar .... niet als je al behoorlijk rijk bent!

Rijk, gelukkig en misschien ook een beetje beroemd als het kan. Dat is wat veel kinderen later willen worden. Maar vraag aan de meeste kinderen wat hen écht gelukkig maakt en ze noemen niet geld. Dan hebben ze het over vrienden, familie en gezondheid. En dat is allemaal niet of nauwelijks te koop.

Het is niet omdat je thuis de duurste homecinema, een mega groot zwembad of de allernieuwste i-phones hebt, dat je ook steeds gelukkig bent. Al helpt het soms wel en is het gemakkelijk natuurlijk voldoende geld te hebben. Maar veel rijke mensen of sterren voelen zich vaak slecht in hun vel of willen best ook wel eens over straat lopen zonder voortdurend lastig gevallen te worden!

Kinderen in een arm gezin bijvoorbeeld die niet op dansles kunnen, weinig op vakantie gaan of naar pretparken, en nooit dure kleding dragen. Dat is natuurlijk niet leuk, maar ze zijn daarentegen ook niet altijd doodongelukkig. 

In armere landen is er een veel groter verschil in geluk. In Afrika of India bijvoorbeeld heeft niet elk gezin geld voor drie keer eten per dag, komt er vaak geen drinkwater uit de kraan of is een operatie voor een ziek broertje of zusje meestal helemaal onbetaalbaar. Dat geef héél veel zorgen! En raar maar waar... tóch zijn deze kinderen niet altijd ongelukkiger dan wij! 

Het geluk dat je in de winkel koopt verdwijnt overigens snel. Een gloednieuwe jas, skateboard of tv is al snel weer heel gewoon. Wil je meer blijvend geluk kopen dan kun je beter iets gaan doen of maken. Ga een dagje zwemmen, timmer samen een boomhut of bak lekkere cupcakes met mama en/of papa, ga eens naar een film met vrienden. Een leuke dag blijft een mooie herinnering en in die boomhut kun je nog maanden spelen (en lekker smullen van die heerlijke cupcakes natuurijk!).

Neen, het grote geluk zit meestal in de kleine (niet materiële) dingen. En door te kijken naar wat je hebt en niet steeds naar de anderen zal je merken dat wij hier in België het eigenlijk best goed voor mekaar hebben! De meeste kunnen genieten van een dak boven hun hoofd en hebben voldoende geld om eten en medicijnen te kopen. En dus mogen we best 'dankbaar' zijn en véél vaker zeggen: 

'BEDANT!'

(In alle eerlijkheid dit laatste was een klein experimentje. Wat vaak gebeurt is dat meteen opvalt dat er een letter 'k' ontbreekt in het woordje 'bedant'. Want mensen hebben inderdaad de neiging om te kijken naar datgene wat ontbreekt in plaats van dat wat er wel is. Er staan namelijk zes letters wel goed geschreven, en toch kijken mensen meestal naar die ene ontbrekende letter.)

Wist je trouwens dat er studies zijn geweest waaruit blijkt dat mensen die elke dag opschrijven waar ze dankbaar voor zijn een stuk gelukkiger zijn én bovendien dan ook nog eens langer leven!'

Zo word je gelukkig!

  1. Denk niet te veel na of je wel gelukkig bent: Als jij naar muziek luistert, zoek je dan steeds verder of er nog leukere muziek is? Vraag je je steeds af of een andere sport leuker zou zijn dan waar je nu op zit? Als je steeds nadenkt of je wel gelukkig bent, geef je jezelf de kans niet om het te zijn.
  2. Sta stil bij wat je hebt: Bedenk wat je allemaal al hebt. Denk aan je vrienden en familie. Realiseer je dat je in een veilig land woont zonder oorlog, honger of grote armoede. Ok we zitten nu even met die vervelende Corona op ons dak, maar denk aan wat je allemaal nog van je leven kunt maken en de leuke dingen die je al hebt gedaan. Voel je je al gelukkiger? 
  3. Wees zuinig op je vrienden: De meeste mensen zijn echt groepsdieren. Geldt dat ook voor jou? Spreek dan vaak af met je vrienden en ga samen leuke dingen doen!
  4. Blijf bezig: Dingen doen maakt gelukkig. Ga dus voetballen, skaten, dansen, lezen, drummen of wat dan ook. Als je in iets opgaat wat je graag doet, ben je gelukkig.
  5. Zoek je geluk: Sommige mensen vinden dat geluk iets is wat hen overkomt, net als een ongeluk of ramp. Vaak zeuren, klagen en mopperen die mensen veel, terwijl ze maar blijven wachten op geluk. Verstandiger is het om na te denken over wat je kunt doen, wat je graag wilt, en het ook gaat proberen.
  6. Geven maakt je gelukkig: Als je iemand iets geeft dan maak je twee mensen tegelijk blij. Want door te geven krijgen we ook zelf een goed gevoel. Natuurlijk is er wel een grens en is het fijn als het geven niet teveel ten koste van jezelf gaat. Maar over het algemeen loont het om lief te zijn voor anderen. Wie heeft er trouwens de afgelopen tijd nog een goede daad gedaan?

Kan je geluk meten of testen?

Geluk meten is lastig. Je kunt niet een druppeltje bloed bij iemand afnemen, in een apparaatje stoppen en zeggen: u bent 71% gelukkig. Als je wilt weten of iemand gelukkig is, moet je dat vragen.

Maar kun jij zeggen hoe gelukkig je bent? Je weet vast of je wel of niet gelukkig bent, maar ben je gewoon gelukkig of erg gelukkig? Of iets er tussenin?

Meestal vragen onderzoekers mensen om een cijfer van 1-10 aan hun geluk te geven. In België  scoren de meeste mensen dan tussen een 7 en een 8. Maar op een mooie zomerse dag levert zo'n onderzoek weer hogere cijfers op dan op een sombere herfstdag. Geluk is dus altijd een beetje afhankelijk van de moment waarop het je gevraagd wordt.

Toch zijn er veel 'geluksmeters' te vinden op internet. Ze stellen je een paar vragen en zeggen dan hoe gelukkig je bent. Verderop bij de 'geluksbarometer' kan je zelf de test even doen. Maar eerlijk? Veel zegt zo'n uitslag niet. Je weet zelf het beste of je gelukkig bent, dat voel je immers! Je kunt jouw uitslag vergelijken met die van anderen. Maar ben jij dan echt gelukkiger of ongelukkiger? Dat is maar de vraag. Niet iedereen verstaat hetzelfde onder geluk. Geluk is heel persoonlijk. Er zijn mensen die bakken ellende meemaken en nog optimistisch zijn, en er zijn mensen die vaak geluk hebben en toch altijd klagen. Ook zijn er sporters die een jaar lang bijvoorbeeld dezelfde 'geluks' onderbroek dragen of met dezelfde voet het veld betreden om toch maar te kunnen winnen of geluk in het spel te hebben, maar dit heeft dan allemaal weer iets te maken met 'bijgeloof'! En dat gaat bij sommigen soms héél ver...

Waar kinderen wel gelukkiger van worden is van relaties met andere kinderen. Als kinderen vriendjes hebben met wie ze kunnen spelen, plezier kunnen maken en zich op die manier met hun leeftijdsgenootjes verbonden kunnen voelen, dan verhoogt dat de kans op hun geluksbeleving aanzienlijk. Kinderen zijn namelijk mensen en de meeste mensen hebben een enorme behoefte aan contact met hun medemensen en dan vooral het contact waarin ze voor de ander betekenisvol en op een positieve manier belangrijk zijn. 

En af en toe hebben we met zijn allen ook wel eens nood aan 'me-happy-time'! Toch?...

(bronnen: juniorkennisbank.nl en levensles 'Geluk' - Merijn Ruis)

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin